OLEJ NEEM

niezwykły dar natury

Drzewo neem zajmuje czołowe miejsce w medycynie naturalnej od tysięcy lat. Ten mało popularny i bardzo niedoceniany olej najczęściej eksportowany jest z Indii. My proponujemy odmianę pochodzącą z Ghany, z tropikalnej Afryki Zachodniej. Olej nie jest rafinowany ani mikrofiltrowany, jest gęsty i nieidealnie przeźroczysty, dzięki czemu zachowuje większą różnorodność wartości odżywczych.

W afrykańskiej medycynie naturalnej, olejem leczy się trądzik, grzybicę, łupież, owrzodzenia, gorączkę i nawet takie choroby jak malarię czy trąd. Powszechnie stosowany jest (lub był) jako środek antyseptyczny, moczopędny, antykoncepcyjny, pasożytobójczy, owadobójczy, jako antyperspirant, do leczenia pokrzywki, egzemy. W tradycjach ludowych zastosowanie ma nie tylko olej. Używa się również kwiatów, kory, korzenia i liści bezpośrednio na skórę, w preparatach medycznych lub w pożywieniu.

Olej neem awiera ważne dla naszego zdrowia kwasy tłuszczowe: omega-6, omega-9, kwas palmitynowy, kwas stearynowy, omega-3, co daje temu olejowi również mocne działanie antyoksydacyjne (zapobiega starzeniu się komórek), jest więc doskonałym olejem kosmetycznym do ciała a w połączeniu z właściwościami antybakteryjnymi, nawet do higieny intymnej.

W zależności od potrzeb, olej można używać bezpośrednio na skórę lub jako dodatek do innych kosmetyków: do mydeł w płynie, szamponów, domowych kremów, past do zębów.

W Afryce wciąż bardzo popularne są specjalnie przygotowane patyczki z drzewa neem, których używa się do czyszczenia zębów przez rozgryzanie i żucie, rano i wieczorem. Dzięki temu nie tylko zachowuje się prawidłową higienę jamy ustnej ale również wybiela zęby.

UWAGA: Olej neem zastyga w temperaturze poniżej 25°C